Activitatea organizaţiei Partidului Naţional Ţărănesc din judeţul Hunedoara în perioada 1928-1938

Autor:

MARIN POP

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

Cuvinte cheie: Partidul Naţional-Ţărănesc, judeţul Hunedoara, Aurel Vlad, alegeri, guvernare

Keywords: National Peasant Party, Hunedoara county, Aurel Vlad, elections, governance

Continuăm studiul nostru dedicat evoluţiei organizaţiei Partidului Naţional Ţărănesc (P.N.Ţ.) din judeţul Hunedoara, cu perioada 1928-1938. Este perioada în care P.N.Ţ. este chemat la guvernare, iar din primul guvern condus de Iuliu Maniu a făcut parte şi preşedintele organizaţiei hunedorene, Aurel Vlad, în calitate de ministru al Cultelor şi Artelor.

Perioada guvernărilor naţional-ţărăniste (1928-1931 şi 1932-1933) se suprapune, din păcate, cu marea criză economică, ceea ce a dus şi la disensiuni în cadrul partidului. Ele vor culmina cu plecarea din partid a lui Alexandru Vaida-Voevod, urmat în aventura sa politică de către Aurel Vlad. Conducerea organizaţiei hunedorene a fost preluată de preşedintele organizaţiilor P.N.Ţ. din Ardeal şi Banat, Mihai Popovici. Ceilalţi lideri naţional-ţărănişti hunedoreni, în frunte cu Iustin Pop, au rămas în partid.

Odată cu ascensiunea curentelor extremiste, care îşi organizează formaţiuni paramilitare, P.N.Ţ. decide înfiinţarea unor gărzi proprii, cu rol de autoapărare, care se vor numi Gărzile „Iuliu Maniu” sau gărzi ţărăneşti.

La 10 februarie 1938 regele Carol al II-lea instaura un regim personal autoritar, decretând desfiinţarea partidelor politice şi închiderea sediilor tuturor organizaţiilor, ceea ce însemna sfârşitul fragilei democraţii româneşti interbelice.

Translate »